FOREDRAG:

2022: Tysklands nye rolle i Europa

Det var valgets store overraskelse, at det tyske valget endte med en socialdemokratisk kansler og så ovenikøbet med en helt ny partikonstellation bag. Die Ampel er en realitet og ambitionerne er store og omfattende.

Det noget stive tyske samfund skal på reformkurs:især på værdispørgsmål som klima, ligestilling og indvandring. Men også digitalisering, skatter, bedre lønninger, mindre bureaukrati og EU er blandt de temaer, der optager mange vælgere som politikere.

Alle tre partier i koalitionen har fået mærkesager igennem i det regeringsprogram, der nu skal omsættes. SPD har arbejdsmarked- og socialpolitik som omdrejningspunkt. Samtidig med, at inflationen stiger med raketfart, kommer de lavestlønnede, dem på mindsteløn til at få et stigning af mindstelønstariffen på 20 %. Det er en sejr for Kansler Scholz.

De Grønne kan lægge alen til de grønne ambitioner. Op mod 200 mia. euro er afsat over de kommende år.

Og FDP har med finansministerposten og justitsministeriet fod på både finanspolitikken og lovgivningsarbejdet.  Solidaritetsbidraget – der skal udjævne forskelle mellem øst og vest – skal lægges i graven. En reel skattelettelse, der er en sejr for FDP.

Samtidig er mange de af de ambitiøse planer der blev fremlagt i december, dog allerede truet af nye dagsordener pga. Ukraine-krigen.

Tysklands “Zeitenwende”, med investeringer på 750 mia. danske kroner her og nu, og en permanent opskrivning af forsvarsudgifter fra 1,25 % til 2 % af BNP, har allerede fået lande som Danmark til at følge trop. Tyskland får dermed en ny rolle, hvor landet ikke længere er en økonomisk kæmpe og en sikkerhedspolitik dværg, som jeg skriver om i denne kommentar i POV International. Tyskland kommer til at spille en mere aktiv sikkerhedspolitisk rolle.

Ruslands-sanktionerne giver et pres for at lave endnu flere og hurtigere grønne løsninger, noget der giver De Grønne momentum, samtidig med at Tyskland er klemt af, at man ikke bare kan slukke for de russiske gasforsyninger. Selv om overskrifterne er fyldt med massakrer på uskyldige ukrainske civile.

Hvilket politisk Tyskland ser vi i år 2022, hvilke udfordringer står landet over for, og hvordan påvirker det os?

Foredraget kan tones: mod faget Tysk (flere sproglige elementer), Historie,  Samfundsfag eller International Økonomi.

Længde: 90 minutter. (kan også gøres kortere)

Pris: 5.950,- + transport fra København (statens takster)

Kontakt: Lasse Soll Sunde +45 28 40 35 45

– Kan også laves digitalt via Zoom, Teams, etc. hvis det måtte ønskes.
Aflysning kan ske uden beregning, hvis det er Covid-19-relateret.