FOREDRAG:

2022: Tysklands nye rolle i Europa

Den grønne omstilling er en enorm opgave, der kun er blevet større set i lyset af Ukraine-krigen: Tyskland skal på rekordtid gøre sig uafhængig af russisk energi. Olien og især gassen fra Rusland holder den tyske industri kørende. Hvad sker der, hvis Rusland skærer yderligere ned på gasleverancerne og lukker helt ned til vinter? Det regnes der febrilsk på i det tyske.

Det får også partiet De Grønne til at lave en kursvending af de større. Nu skal de resterende atomkraftværker alligevel holdes  kørende for at bygge bro over det hul i energiforsyningen, der truer. Den tyske erhvervs- og klimaminister Robert Habeck fører an i de bestræbelser. Og vælgerne er med ham. Han er sammen med udenrigsminister Annalena Baerbock en af de mest populære ministre i den tyske regering, der har travlt med at omsætte valgløfterne og ambitionerne, der kun er blevet mere omfattende:

I 2030 skal 80 % af strømforbruget i Tyskland komme fra alternative energikilder, især off-shore-vindmøller fra Nordsøen skal mangedobles.

Mindstelønnen i Tyskland er efter mange års tilløb endeligt blevet hævet med 20 %, men er på rekordtid blevet spist op af den inflation, der har fået de tyske forbrugerpriser til at eksplodere. Kansler Olaf Scholz’ eget parti SPD blev især valgt på en mere retfærdig beskæftigelses- og socialpolitik. Så hvordan løser den tyske regering den opgave: At sikre at de mange millioner tyskere nederst på lønstigen klarer sig?

Samtidig har Ukraine-krigen givet kansler Olaf Scholz den ene udfordring efter den anden: Har Tyskland gjort en forskel for forsvaret af Ukraine eller har Tyskland i virkeligheden fortsat bare holdt fast i den forsigtige sikkerhedspolitiske kurs, der har kendetegnet Tyskland?

For hvordan går det med Tysklands såkaldte “Zeitenwende” med investeringer på 750 mia. danske kroner i forsvaret her og nu og den permanente opskrivning af forsvarsudgifterne fra 1,25 % til 2 % af BNP, som allerede har fået lande som Danmark til at følge trop? Tyskland får dermed en ny rolle, hvor landet ikke længere er en økonomisk kæmpe og en sikkerhedspolitik dværg, som jeg tidligere har skrevet om i denne kommentar i POV International. Tyskland kommer til at spille en mere aktiv sikkerhedspolitisk rolle i Europa.

I dette foredrag sætter jeg fokus på, hvor Tyskland bevæger sig hen i år 1, efter at Merkel gik af og den såkaldte “trafiklys”-koalition tog over med fokus på energi, økonomi, Ukraine-krigen, flygtninge, EU og Tysklands udfordringer – og hvordan dette påvirker os?

Foredraget kan tones: mod faget Tysk (flere sproglige elementer), Historie,  Samfundsfag eller International Økonomi.

Længde: 90 minutter. (kan også gøres kortere)

Pris: 5.950,- + transport fra København (statens takster)

Kontakt: Lasse Soll Sunde +45 28 40 35 45

– Kan også laves digitalt via Zoom, Teams, etc. hvis det måtte ønskes.
Aflysning kan ske uden beregning, hvis det er Covid-19-relateret.